Forside / Viden / Dokumentation af klimaindsats bliver nøglepunkt: ꟷ Kravene rammer alle

Dokumentation af klimaindsats bliver nøglepunkt: ꟷ Kravene rammer alle

For at stille sig bedst muligt over for samarbejdspartnere, aftagere af produkter og potentielle medarbejdere, er det ikke nok, at du som landmand arbejder med bæredygtighed og klimadagsordenen. Du skal i stigende grad kunne dokumentere dit arbejde, understreger klima- og bæredygtighedschef i Velas

Kravene til at arbejde med klimadagsordenen og bæredygtighed vil ramme alle landmænd. Derfor kan du lige så godt se at komme i gang nu, hvor du selv har mulighed for at sætte retningen for netop din klimaindsats.

Det mener Anne Freund Grøftehauge, klima- og bæredygtighedschef i Velas.

ꟷ At arbejde med især klimadagsordenen er din ”license to operate” i fremtiden, og derfor er det vigtigt, at du interesserer dig for, hvordan du kan sænke udledningen af klimagasser på din bedrift, og hvordan du kan arbejde mere bæredygtigt, lyder det fra hende.

Men det er ikke nok, at du arbejder med det. Du skal også kunne fremvise sort på hvidt, hvad du konkret har arbejdet med, og hvilke forbedringer og reduktioner det har medført. Du skal samtidig kunne dokumentere, hvad du har tænkt dig at arbejde med fremover.

ꟷ Omverdenen vil i stigende grad stille krav om, at du kan dokumentere dine indsatser, så klimaarbejdet skal ikke kun ses i relation til CO2-afgifter. For når f.eks. aftagere af dine produkter vil vide, hvordan klimabelastningen på produktet er, skal du kunne fremvise et dokument, der viser lige præcis det, siger Anne Freund.

Stor værdi

Når man breder perspektivet ud til det, der ligger i at arbejde med ESG, som også er krav, som du som landmand vil blive mødt af, spiller flere ting ind.

ꟷ Så kan det foruden klima, ressourceforbrug og biodiversitet også være ting som medarbejderpleje, forhold til lokalsamfund, dyrevelfærd og beredskabsplaner. Der ligger en lang række af ting i arbejdet med ESG, som ikke nødvendigvis taler ind i klimadagsordenen, men som du også over for samarbejdspartnere vil spurgt til, om du arbejder med, siger Anne Freund og fortsætter:

ꟷ Her har det stor værdi at kunne fremvise dokumentation i form af en ESG-rapport for, at du på din bedrift arbejder målrettet med at integrere udenlandsk arbejdskraft, eller at du tænker over, hvordan du agerer over for det lokalsamfund, du hører til i, siger hun.

Hvordan du kommer i gang med at arbejde med klimatiltag og mere bæredygtigt, kan du høre mere om, når Arbejdsgiverforeningen KA inviterer til arrangementet ”Kickstart Landbrug” i Randers d. 13. november. Her har landmænd mulighed for at blive klogere på, hvordan de kan løfte deres kompetencer på ESG- og klimaområdet. Velas vil på dagen fortælle mere om de krav, som omverdenen i stigende grad stiller til landbruget, og dele ud af de erfaringer, som Velas har med at udarbejde klimaberegninger og ESG-rapporter for landmænd.

For Arbejdsgiverforeningen KA, som er blandt de største af slagsen i Danmark, er målet med Kickstart Landbrug, at de besøgende kan få konkret og lavpraktisk hjælp til at komme i gang med ESG-rapportering.

ꟷ For samfundets, naturens og ikke mindst også for medlemsvirksomhederne skyld brænder vi for at motivere vores medlemmer til at arbejde med bæredygtighed og samfundsansvar. Bæredygtighed, grøn omstilling og ESG er og vil blive et uomgængeligt konkurrenceparameter for alle virksomheder – og særligt inden for landbruget. Krav og behov, som vi som ansvarlig arbejdsgiverforening gerne vil hjælpe vores medlemsvirksomheder med at imødekomme, siger Martin Ramlov, udviklings- og netværkskonsulent i Arbejdsgiverforeningen KA.

Han understreger, at den grønne omstilling for mange – også KA som tværfaglig arbejdsgiverforening – kan være en kompleks og uoverskuelig størrelse.

ꟷ Derfor har vi allieret os med Velas, som har stor erfaring med ESGreenTool, klimaberegning og udarbejdelse af ESG-rapporter inden for landbruget. Som en af landbrugets førende rådgivningsvirksomheder har Velas viden og kompetencer til at hjælpe vores medlemmer med at sikre både deres grønne omstilling og fremtidige bundlinje, siger Martin Ramlov.

Anne Freund Grøftehauge
Afdelingschef, Energi, klima og bæredygtighed

Anne er afdelingschef for afdelingen klima og bæredygtighed og har en mission om at hjælpe landbruget i den bæredygtige omstilling.

2518 5684
Se flere medarbejdere indenfor Klima