×

Rådgiver: Smågriseproducenter står foran højeste indtjening nogensinde

05-02-2020 00:00:00

Smågriseproducenterne indkasserede rekordhøje 4,3 mio. kr. på bundlinjen i snit i 2019. Indeværende år kan blive langt bedre endnu, hvis prognoserne holder. ”Det er jo helt vildt”, lyder det fra landets største rådgivningsvirksomhed inden for landbrug. 

For de danske svineproducenter blev 2019 et rekordår, hvor bundlinjen rundede det højeste niveau nogensinde. I særdeleshed blev der gennem året jublet hos smågriseproducenterne, som i snit leverede et resultat på 4,3 mio. kr. efter finansiering. 

Men ifølge Lasse Frost, afdelingsleder for Business-afdelingen i rådgivningsvirksomheden velas, der har base nær Aarhus, slutter festen ikke der – langtfra. 

”Samlet set må vi sige, at pilen for svineproducenterne kun peger en vej, og det er opad. Vi ser ind i et år med de bedste priser i mange år, og bundlinjerne kommer for så godt som alles vedkommende til at blive ny rekord igen, igen”, siger Lasse Frost
Tallene, som blev præsenteret tirsdag på økonomikonference hos velas, tager udgangspunkt i en omfattende gennemgang af mere end 400 landbrugsregnskaber, som velas har analyseret sammen med de øvrige rådgivningsvirksomheder Sagro, Landbosyd og LandboNord. 

Fra underskud til rekordoverskud på tre år

Helt konkret forventer Lasse Frost, at den gennemsnitlige smågriseproducent, som enten eksporterer smågrisene eller sælger dem til slagtesvineproduktioner ved 30 kg, leverer et resultat på 6 mio. kr. efter finansiering i 2020. 

Det er en markant forbedring i forhold til 2019 og milevidt fra 2018-resultatet, der endte med et gedigent underskud på knap 300.000 kr. 

Tilsvarende vil en producent af 7 kg-smågrise ende med et overskud på 5,2 mio. kr. Det er også et raketløft i forhold til 2018, hvor det endte med et beskedent overskud på 100.000 kr. 

”Kommer prognosen til at holde stik, vil det være smågriseproducenternes tredje indtjeningsrekord på bare fire år. Det er jo helt vildt”, fortæller Lasse Frost og uddyber, at også slagtesvineproducenterne kan se frem til et flot plus på bundlinjen på 2,8 mio. kr. i 2020. 

Båret af afrikansk svinepest

De rekordhøje indtjeninger er drevet af den afrikanske svinepest, som hærger i Kina og Østeuropa, og det får især kineserne til at købe stort ind fra Danmark. Men på samme måde, som sygdommen er en drivkraft for den stigende efterspørgsel, kan den også lukke festen natten over. 

Netop nu har sygdommen nemlig bredt sig ud over bl.a. Polen, og den er fundet flere steder tæt på den tyske grænse. Kommer der et udbrud i Tyskland og for den sags skyld Danmark, vil det sætte en stopper for en del af den danske eksport og dermed også de høje priser. 

”Holder svinenoteringen stand, ser det ud til, at den rekordhøje indtjening i 2019 allerede kan blive tangeret i 2020. Men selvom det er umådeligt flotte prislejer, vi ser ind i, og vi har udsigt til en ny potentiel indtjeningsrekord, så afhænger det af, om hvorvidt vi kan holde os fri for afrikansk svinepest. Sygdommen er et tveægget sværd lige nu, da den på den ene side er en stærk drivkraft for prisen, men samtidig er det også sygdommen, der kan sætte en stopper for det hele”, siger Lasse Frost, afdelingsleder for Business-afdelingen hos Velas.