Forside / Rådgivning / I marken / Planteavl / Conservation Agriculture – Pløjning

# Planteavl

Conservation Agriculture – Pløjning

Få det optimale ud af din indsats

Uanset om du vælger at pløje markerne eller satser på pløjefri dyrkning, er det vigtigt, at du får det optimale ud af din indsats. Forkerte indstillinger og valg af maskiner kan koste dig dyrt.

Hos Velas står vi klar til at komme ud og hjælpe dig på din bedrift, hvor vi sammen kan gennemgå dine maskiner og deres indstillinger. For os har det stor betydning, at du lærer principperne at kende, så du selv kan udføre indstillingerne fremadrettet.

Pløjning

 

Fordelene ved at have indstillet din plov og traktor korrekt er mange:
Bedre udbytte ved sikker etablering af nye afgrøder, da ukrudt og planterester ikke forstyrrer de nye afgrøder
Undgå ukrudtgræsser
Ingen smitte af sygdomme fra forfrugt til den nyetablerede afgrøde
Minimerer slid og sparer hermed brændstof
Opnå et betydeligt pænere resultat i marken med furer, der ligger ens og korrekt

Pløjefri dyrkning

Tiden, hvor man altid spændte en plov efter traktoren, er forbi. En stor del af den danske landbrugsjord kan med fordel dyrkes med pløjefri dyrkning. Det kræver, at vi tør udforske vores faglige nysgerrighed og lægge ’plejer’ på hylden.

Nogle af nøgleprincipperne for pløjefri dyrkning er direkte såning med minimal jordbearbejdning, permanente grønne marker og et varieret sædskifte. Det kræver tilvænning for jorden at overgå til pløjefri dyrkning. Derfor harver man marken med en mindre og mindre dybde for til sidst at stoppe jordbearbejdningen helt. Det er en proces, som kan tage flere år. Det kan også være en proces for landmanden selv, der skal visuelt vænne sig til stubrester på marken.

Sparring giver svar

Hvis du arbejder med pløjefri dyrkning, kan Velas’ konsulenter hjælpe dig. Der er stor forskel fra bedrift til bedrift, og det er derfor vigtigt at kende lige netop jeres behov. Det kan sparring med Velas hjælpe med. Hvilke harver er eksempelvis bedst, når man kører pløjefri, og er det nok med en eller to harver?

Inden opstart på pløjefri dyrkning, er det afgørende at have styr på sædskiftet. Det er derfor vigtigt at tage en spade og din konsulent med på tur i marken og gøre status.

Det kræver ikke nødvendigvis store investeringer for at komme i gang. Lån eventuelt en harve fra maskinstationen eller din nabo for at prøve det af. Start med at teste det på en mark, og udbred det derefter senere til dine øvrige marker.

Find vores planteavlsrådgivning her

Erik Sandal
Seniorrådgiver, Planteavl

Erik Sandal er planteavlskonsulent med særligt fokus på pløjefri dyrkning på grise- og planteavlsbedrifter.

2325 1475
Se flere medarbejdere indenfor Planteavl