×

Indbetal ekstra på pensionen og undgå at betale for meget i skat

05-12-2019 00:00:00

Et godt resultat i 2019 vil naturligt betyde, at der skal betales mere i skat. For nogle landmænd kan det resultere i topskat, og her kan der være meget at spare ved ekstra indbetaling til pension, fortæller pensionsekspert hos LMO. 

For mange landmænd kan 2019 ende ud med meget flotte tal på bundlinjen, og det er glædeligt.

Men for nogle vil det samtidig kunne betyde ekstra skattebetaling og eventuelle udfordringer med topskattegrænsen, og i den forbindelse vil der være meget at spare ved at indbetale ekstra til sin pension. 

Det fortæller økonomikonsulent og pensionsekspert hos LMO, Klaus Kildahl. 

”Vi har i år et godt år, og derfor åbner muligheden sig for at sende ekstra penge ind på pensionen. Det er en ekstra opsparingsmulighed, som samtidig har den fordel, at du kan flytte indkomst til lavere beskatning”, siger Klaus Kildahl. 

Han fremhæver på den såkaldte 30-procentordning som en oplagt mulighed til dette. Her kan selvstændige indbetale 30 pct. af erhvervsoverskuddet før renter på en livrentepension. 

”Ved at indbetale ekstra på din pension sikrer du, at du stadig har penge til overs til den dag, du stopper med at være erhvervsaktiv. 30-procentordningen er et alternativ til beskatning nu og et alternativ til at spare indkomsten op i virksomhedsordningen”, siger han og understreger, at man skal indbetale på pensionen inden 31. december for at undgå en eventuel skattebillet for 2019.

Mursten er ikke en sikker pension

Ganske ofte hører Klaus Kildahl landmændenes argument om, at pensionen ligger i murstenene på bedriften.

Men selvom man føler sig sikker på at have kapital nok i murstenene til at nyde sit otium, er det stadig vigtigt, at der indbetales på pensionsordningen, fortæller han. 

”Efter finanskrisen har vi set, at der måske slet ikke er den opsparing i bedrifterne, som landmændene havde regnet med. Før finanskrisen regnede mange landmænd med, at deres pension var sikret, men der så vi jo flere eksempler på nogle, som kom meget galt afsted. Derfor skal man ikke lægge alle sine æg i den kurv så at sige”, udtaler Klaus Kildahl.  

Hvad kan du indskyde på?

Foruden 30-procentordningen peger Klaus Kildahl på tre muligheder for at indbetale ekstra på pensionen. 

  1. Der kan indbetales op til 55.900 kr. på ratepension/ophørende livrente.
  2. Der kan indbetales 5.200 kr. på aldersopsparing, hvis der er mere end fem år til folkepensionsalder.
  3. Der kan opspares 48.000 kr. på aldersopsparing, hvis der er mindre end fem år til folkepensionsalder

”Der er ikke noget galt i at indskyde på sin aldersopsparing. Der er intet fradrag for indbetalingen, men til gengæld er udbetalingen skattefri til sin tid. Imens pengene står i depotet, bliver afkastet endeligt beskattet med 15,3% pal skat”, siger Klaus Kildahl. 

Han peger på, at det i de fleste tilfælde også er en fordel at benytte sig af grænsen for indskud på ratepension, med skyldig hensyntagen til fradragsværdi kontra beskatning ved udbetaling, samt likviditet i indskudsåret.

Har du sparet nok op? 

For rigtig mange kan det være svært at gennemskue, om man har lagt nok til side gennem livet.

Derfor laver Klaus Kildahl rigtig mange pensionstjek for kunderne, hvor han gennemgår den pågældende pensionsopsparing og giver indblik i, om der er rigeligt at gøre godt af, eller om der skal gøres noget aktivt for, at seniortilværelsen bliver så behagelig som mulig. 

”Det kan være svært at få et overblik over, om man har sparet nok op, særligt hvis der er lang tid til pensionsalderen. Med et pensionstjek får man bekræftet, at der er nok, og så kan man være ganske rolig. Er der derimod for lidt, giver pensionstjekket også svar på, hvordan man bedst muligt kan sammensætte den årlige opsparing, der er behov for”, siger Klaus Kildahl. 

Et tjek betaler sig hurtigt ind igen

Tit kan optimeringsgevinsterne fra handlingsplanen hurtigt betale honoraret for at få lavet et pensionstjek. 

”Men den største gevinst i pensionstjekket er, at man får overblikket over alle pensionsordninger og en tryghed i at vide, om man kan fortsætte det liv, man har i dag, uden at skulle undvære noget senere”, siger han og peger på, at des tættere, man er på folkepensionsalderen, des bedre overblik giver pensionstjekket. 

Eksempelvis kan et 20-års budget blive ganske præcist, hvis man er mere end 55 år. 

”Det er også her, vi kan lave en handlingsplan for hver enkelt pension i forhold til, hvornår de skal udbetales og over hvor mange år, ratepensionen skal udbetales over”, siger han. 

Har du spørgsmål?