×

Få styr på sprøjtebeviset med kendt sprøjtespecialist

02-12-2019 00:00:00

Det er obligatorisk at tage et opfølgningskursus på sprøjtecertifikatet hver fjerde år, og nye regler gør, at det fra næste sommer ikke vil være muligt at købe pesticider uden at have taget kurset. Hans Thostrup, teknisk rådgiver og sprøjtespecialist hos LMO, afholder kurser i Nordjylland i løbet af december.

Hvert fjerde år skal man have opdateret sit sprøjtecertifikat for at have lov til at sprøjte pesticider, og allerede fra 1. juli er certifikatet lovpligtigt, hvis bare man vil købe kemien hos sin forhandler.

”Vi ser, at nogle landmænd er kommet bagud med at få opdateret deres certifikater, fordi de ikke lige har fået det gjort midt i den travle hverdag. Og hvis det sker, ja så kan man altså komme i problemer, da man så ikke får lov til at købe sprøjtemidler næste år”, fortæller Hans Thostrup, der er sprøjtespecialist og teknisk rådgiver hos LMO.

Han peger på, at der helt naturligt er mange love og regler at tage hensyn til ved sprøjtning med pesticider, og bryder man reglerne, kan det blive en meget dyr affære.

”Typisk koster det en bøde på 10.000 kr. per brudt regel, men vi har flere gange set bøder på op over 50-100.000 kr. Det er dumme penge, som relativt nemt kunne være undgået, hvis man havde brugt den viden, man får på opfølgningskurserne”, siger Hans Thostrup, der løbende afholder opfølgningskurser.

Tag et grundkursus på den halve tid

Hans Thostrup afholder tilsvarende også grundkurset, der er lovpligtigt, før man overhovedet må bruge pesticider. Som noget særligt har Hans Thostrup skruet kurset sammen, så det kan tages på fem dage frem for ti dage, stadig med AMU-midler.

”Det er jo et sprøjtecertifikat på halv tid, og det er for alle i landbruget. Det er dog særlig godt for deltidslandmænd, fordi de så slipper for at bruge færre feriedage på at tage kurset”, siger Hans Thostrup.

Her kan du finde et kursus, der passer dig. 

Har du spørgsmål?

Hans Thostrup
Teknisk Rådgiver
Tlf: 2999 5712
E-mail: hat@lmo.dk