Forside / Artikler / Hvor stor er en skovlfuld? Svaret gav mig et chok

Hvor stor er en skovlfuld? Svaret gav mig et chok

Små misforståelser i hverdagen kan koste dyrt i stalden, og det har rådgiver Anders Peter Andersen for nyligt set et eksempel på

Der kan være stor forskel på, hvor meget en ”skovlfuld” egentlig er – og det kan have større konsekvenser, end man lige tror. Det ved Anders Peter Andersen, griserådgiver i Velas, som for nylig oplevede et tankevækkende eksempel under et staldbesøg.

– Der er meget stor forskel på størrelsen af de skeer, vi har hjemme i vores eget køkken. Tag denne tanke med jer ud i stalden, siger han og fortsætter:

– Når vi tildeler salt, bruger vi altid en teske og aldrig en spiseske, og omvendt bruger vi sjældent en teske, når vi skal bage en kage, hvor der skal sukker i. Små misforståelser kan have store konsekvenser i hverdagen, når arbejdet er i gang i stalden, så sørg for, at I taler ud fra samme udgangspunkt.

En skovlfuld af hvert produkt

Under et nyligt besøg i en stald møder rådgiveren to medarbejdere, som kører rundt med hver sin fodervogn i farestalden.

– Jeg spørger, hvad de har i vognene. Den ene siger, at hun kører rundt med træmel, og den anden kører rundt med Stalosan. De fortæller yderligere, at de også har en vogn med kartoffelmel og en med smågrisefoder, fortæller Anders Peter Andersen.

Da han spørger, hvor meget de bruger af hvert produkt, lyder svaret samstemmende: ”En skovlfuld.”

– Det giver mig muligheden for at spørge ind til, hvor stor skovlen er. Svaret er som følger: ”Jamen, det er den her,” hvorefter de viser mig en 2 kg foderskovl, siger han.

Når for meget bliver for meget

Svaret får rådgiveren til at spærre øjnene op.

– Jeg må indrømme, at jeg blev noget rystet over svaret, og stiller forsigtigt endnu et opklarende spørgsmål: ”Altså en hel skovl?” Svaret lyder: ”Ja, 1 skovl træmel, 1 skovl Stalosan,1 skovl kartoffelmel og også 1 skovl smågrisefoder.”, fortæller Anders Peter Andersen om episoden.

Herefter tager de en snak om grisens reelle behov – og hvor lidt, der faktisk skal til.

Da rådgiveren samtidig ved, at besætningen har haft 30 procent af deres døde grise i farestalden, som er døde på grund af forstoppelse, er det tydeligt, at der skal justeres på mængderne og især på mængden af kartoffelmel.

– Det er nemt at forklare medarbejderne, at de sagtens kan holde igen med mængden af kartoffelmel, de bruger, siger han.

Markante forbedringer

Samtalen viser sig hurtigt at give pote.

– Kunden ringer efterfølgende og fortæller, at deres fravænningsvægt er steget og med en noget stille stemme, at han har regnet sig frem til, at den årlige besparelse på ”pulver” bliver 250.000 kr., fortæller Anders Peter Andersen.

Rådgiveren understreger, at fejl som denne sjældent sker med vilje.

– Jeg er helt sikker på, at der ikke er nogen, der gør noget i en bevidst ond mening, men disse fejl opstår kun, fordi man ikke har fået den rigtige forklaring, siger han.

For at undgå misforståelser anbefaler han, at man gør det nemt for medarbejderne at dosere korrekt.

– I dagligdagen vil en øse i den korrekte størrelse afhjælpe de fleste problemer, og det mindsker risikoen for fejldosering – sæt en mærkat på øsen, der angiver, hvad den skal bruges til. Så ligger den ikke lige pludseligt et andet sted, understreger han.

,
Anders Peter Andersen
Rådgiver, Griseproduktion

Anders Peter Andersen er griserådgiver med særligt fokus på medarbejderhåndtering samt strategi omkring personlig udvikling både for medarbejderne samt ledelsen.

2940 7088
Se flere medarbejdere indenfor Gris