×

Akut mangel på aminosyre til grise: Sådan kommer du bedst problemet til livs

08-12-2021 00:00:00

Lagrene med aminosyren lysin er helt i bund hos de danske foderstoffer, og strandede leverancer ser ud til at gøre problemet større for de danske svineproducenter. Ifølge Peter Mark Nielsen, svinekonsulent i Velas, kan det betyde, at man skal have ændret sine blandinger – men ikke for enhver pris.

Aminosyren lysin, der er en nødvendig bestanddel i de fleste svinefoderblandinger, er lige nu blevet en mangelvare hos flere foderstoffer. Samtidig er nye leverancer blevet kraftigt forsinkede grundet de pressede forsyningskæder fra især Asien.

Det får nu virksomhederne til at reagere og melde ud til deres kunder, at de er nødt til at lave om på foderblandingerne for at strække mængderne, til der kommer nye forsyninger.

Det fortæller Peter Mark Nielsen, svinekonsulent og foderspecialist i Velas.

”Selvom det er ærgerligt, så er det for svineproducenterne og foderstoffirmaerne en bundet opgave, vi sammen skal komme i mål med, så vi ikke står i en situation, hvor der slet ikke er lysin til rådighed. Men derfor skal man naturligvis ikke tage til takke med hvad som helst”, siger Peter Mark Nielsen.

Send regningen til leverandøren

”Tilsyneladende er flere firmaer så pressede, at de ringer til kunderne og vil lave blandingerne om. Typisk vil de øge indholdet af råprotein og på den måde begrænse forbruget af lysin. Det er bare vigtigt, at det bliver gjort, hvor det gør mindst mulig skade på landmandens produktion”, siger Peter Mark Nielsen.

Han peger på, at det i mange tilfælde er den bedste løsning, og at det vil være et udmærket alternativ til slagtesvineproduktion.

”Men foderet vil alt andet lige blive dyrere, og i betragtning af, at det er foderleverandøren, der vil lave ændringen, så må det også være dem, der skal betale. Så hvis man bliver kontaktet om det, bør man få lavet en beregning af prisforskellen på den nuværende blanding og det, der bliver foreslået. Derefter skal sælgeren holde svineproducenten skadefri”, siger han.

Han understreger dog, at et øget indhold af råprotein ikke er en løsning ved blandinger til smågrise.

”Til smågrisene vil mere råprotein øge risikoen for diarre betragteligt, og derfor skal du takke nej til den slags ændringer”.

Prisen stiger 3,5 kr. per slagtesvin

Peter Mark Nielsen har lavet en beregning af, hvordan en eventuel ændring i en slagtesvineblanding kan se ud.

Hvis mængden af råprotein hæves fra 120-125 g med et uændret lysinniveau men samtidig med et sænket forbrug af syntetisk lysin, så vil prisen stige med 1,6 kr. per 100 FE svarende til 3,5 kr. per slagtesvin.

”Især i denne tid er det vigtigt, at man som svineproducent får sendt den ekstraregning afsted til dem, der ikke kan levere den aftalte vare”, siger Peter Mark Nielsen og afslutter:

”Men vi skal huske, at vi som en fælles branche skal have enderne til at nå sammen. Vi skal for alt i verden undgå, at vi kommer til at stå helt uden lysin - det vil være en helt uoverskuelig situation med meget store konsekvenser for den enkelte producent”.

Har du spørgsmål?

Peter Mark Nielsen
Svinekonsulent
Mobil: 25196766
E-mail: pmn@velas.dk